کد خبر:۱۴۸۹
۱۱ آبان ۱۴۰۰ | ۱۵:۵۱
شماره جدید فصلنامه سازمان‌های بین المللی منتشر شد

انتشار ویژه نامه فصلنامه سازمانهاى بین المللى با موضوع چین

مشارکت چین در هر سازمان بین‌المللی درس آموخته‌ها و ادراکات سیاست‌گذارانه خوبی دربر دارد و نظر به اهمیت، انتشار شماره ویژه «چین و سازمان‌های بین‌المللی» در در دستورکار این فصلنامه قرار گرفت.

موضوع مشارکت چین در سازمان‌های بین‌المللی می‌تواند الگویی برای کشور‌های درحال‌توسعه باشد، کشور‌هایی که از سهیم شدن با دیگر کشور‌ها در آن بخش از حاکمیت خود که در پیوند با جامعه بین‌المللی است، هراس جدی دارند. چین در روند توسعه و خیزش خود نه‌تن‌ها از عضویت و نقش‌آفرینی در سازمان‌های بین‌المللی نگرانی جدی نداشت، بلکه با راهبرد منطقی از ورود به این ترتیبات استقبال کرد. به نظر راهبرد و روند مشارکت چین در هر سازمان بین‌المللی خود درس آموخته‌ها و ادراکات سیاست‌گذارانه خوبی برای کشور‌های درحال‌توسعه در مواجهه با این روند ناگزیر جهانی دارد. برای مثال، امروزه ورود کشور‌های درحال‌توسعه از جمله کشورمان به ترتیبات عمیق‌تر و درگیر‌تر بین‌المللی از جمله اف. ای. تی. اف با چالش‌های جدی روبه‌رو است.
نظر به اهمیت شماره‌های ویژه نشریات علمی در ایجاد انگیزۀ مطالعاتی در پژوهشگران و همچنین تولید ادبیات در زمینه موردنظر، با اطلاع هیئت تحریریۀ محترم فصلنامه سازمان‌های بین‌المللی، مقرر شده طرح انتشار شماره ویژه «چین و سازمان‌های بین‌المللی» در «فصلنامه سازمان‌های بین‌المللی» در دستور کار قرار گیرد. این امر با عنایت به نقش فزاینده سیاسی و اقتصادی چین در عرصه بین‌المللی، توسعه تعاملات دوجانبه (برنامه جامع مشارکت راهبردی ایران و چین) و چندجانبه با آن کشورمان (از جمله در بستر سازمان ملل متحد)، تصمیمات چین در شورای امنیت و شورای حقوق بشر و دیگر سازمان‌های بین‌المللی، اخیراً سازمان همکاری شانگهای) بود. نکته مهمی که دراین‌بین باید مطمح نظر قرار گیرد آن است که با توجه به اتخاذ سیاست‌ها و راهبردی ویژه از سوی چین در سازمان‌های بین‌المللی، ضروری است تا در قالب آثار علمی تلاش‌های لازم جهت نظریه پردازی لازم جهت نمایان ساختن راهکار‌های تحصیل منافع ملی کشور مشخص و معین گردد.

بنا بر رویۀ حاکم بر فصلنامه سازمان‌های بین‌المللی، شش مقاله از اساتید، پژوهشگران و چین شناسان گرامی به‌قرار ذیل آورده شده است:

۱- مقاله نخست که با قلم «حامد وفایی» به رشتۀ تحریر درآمده است، با نگاهی تاریخی به بررسی تطور چهار دوره دیپلماسی چین در سازمان‌های بین‌المللی و نتایج آن در عرصه داخلی و بین‌المللی پرداخته است.

۲- در مقاله دوم «حمید صاحی و عماد اصلانی‌مناره بازاری» با تأسی از نظریه سازه‌انگاری اهمیت حضور و تصمیم‌گیری چین به‌عنوان عضو دائمی که دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد است را مورد بررسی و مداقه قرار داده‌اند.

۳- «ارزیابی عوامل مؤثر بر تعامل اقتصادی چین با بلوک‌های تجاری منتخب: مطالعه تطبیقی شورای همکاری خلیج‌فارس و اوراسیا» عنوان مقالۀ دیگری است که با قلم «رضا سیمبر و مهرداد عله‌پور» به رشتۀ تحریر درآمده است. ایشان در خلال اثر خود کوشیده‌اند تا در پرتو مفاهیم و معنا‌ها اهمیت ارتباطات اقتصادی چین با بلوک‌های تجاری منطقه‌ای که در اطراف‌واکناف جمهوری اسلامی ایران قرار دارند را مورد تدقیق قرار دهند.

۴- «بهاره سازمند و احمد رمضانی» نیز در مقالۀ خود با عنوان رژیم سازی در خلیج‌فارس؛ واکاوی منطقه آزاد تجاری چین و شورای همکاری خلیج‌فارس» کوشیده‌اند تا ابتکارات نوین چین در قبال مناطق آزاد تجاری همچون شورای همکاری خلیج‌فارس را مورد بررسی و کنکاش قرار دهند.

۵- «کنشگری چین در آسه‌آن: تلاش برای حفظ وابستگی نامتقارن اقتصادی» عنوان مقاله‌ای است که در خلال آن «مرتضی نورمحمدی، وحید شربتی و محدثه حیدری» کوشیده‌اند تا این فرضیه را به اثبات برسانند که آسه‌آن به‌عنوان یک جامعه اقتصادی مهم در حوزۀ شرق آسیا، از جمله حوزه‌های ژرفی است که قابلیت تحلیل مناسبی را برای بررسی سیاست‌های چین در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به خود اختصاص داده است.

۶- مقالۀ پایانی ویژه‌نامه نیز به اثر ارزشمند «مسعود کمالی اردکانی» اختصاص دارد. ایشان در اثر خود درصدد برآمده است تا علاوه بر بررسی فرایند الحاق دولت‌ها به سازمان تجارت جهانی، مزایا و فرصت‌های پیدا و پنهان موجود در بطن عضویت جمهوری خلق چین در سازمان تجارت جهانی را مورد اشاره قرار دهد.


برای مطالعه شماره‌های این مقاله می‌توانید به سایت فصلنامه به نشانی زیر مراجعه نمایید:
iojournal.csr.ir

همچنین علاقه‌مندان می‌توانند مقالات خود را به آدرس ایمیلی (iocsr۲۰۲۰@gmail.com) ارسال کنند یا در سایت فصلنامه به نشانی (iojournal.csr.ir) بارگذاری نمایند.

 

international organization quarterly

ارسال نظرات
پربازدید ها
آخرین گزارش های تحلیلی
آخرین مصاحبه ها
آخرین ویدئوها