بررسی راهبرد چرخه دوگانه؛ مولفهها و پیامدها
مقدمه
اما بررسی و تبیین راهبردهای اجرایی از جانب حزب کمونیست برای پیشبرد پایدار و کارامد توسعه اقتصادی در چین لازمهی درک روند توسعه اقتصادی در آن کشور است. برای نزدیک به چهار دهه، چین با پیشبرد راهبرد «چرخه بزرگ بینالمللی»، تمرکز توامان بر ارتقای ظرفیتهای صنعتی در داخل و ارتقای صادرات به بازارهای خارجی را در دستور کار خود قرار داده بود. با اجرای این راهبرد، در مدت زمان کوتاهی، چین به بزرگترین صادرکننده کالا در جهان تبدیل شد.
گذشت زمان، اما تدریجاً ظرفیتهای داخلی در چین و محیط بینالمللی را به نحوی دگرگون ساخت که نخبگان حاکم در پکن-علیرغم دستاوردهای اقتصادی ناشی از اجرای چرخه بزرگ بینالمللی-به اتخاذ راهبردی نوین در حوزه توسعه اقتصادی روی آوردند؛ راهبردی که از سوی شی جینپینگ، رئیسجمهور چین «چرخه دوگانه» نامیده شد. معرفی این راهبرد، در شرایطی که اقتصاد جهانی با رکود شدید ناشی از همهگیری کرونا درگیر بود و قدرتهای جهانی برای جبران خسارات اقتصادی وارده، به ناچار سیاستهای حمایتی را به اجرا در میآوردند، خود دلیلی شد تا توجه جهانیان به چرخه دوگانه و پیامدهای اجرای آن بر آینده اقتصاد جهانی معطوف گردد. در ادامه، ماهیت راهبرد چرخه دوگانه و اهداف چین از اجرای آن بررسی خواهد شد.
گذار از چرخه بزرگ بینالمللی به چرخه دوگانه
راهبرد چرخه بزرگ بینالمللی، بیش از هر چیز با توجه به ظرفیتهای بالقوه چین در حوزه اقتصادی شکل گرفت. جمعیت زیاد، نیروی کار ارزان و بازار بزرگ جمهوری خلق چین، میتوانست توجه کمپانیهای خصوصی و حتی دولتهای خارجی را برای ورود پررنگ و سرمایهگذاری کلان در بازار آن کشور جلب کرده و زمینههای لازم را برای رهایی چین از وابستگی به اقتصاد کشاورزی و توسعه صنایع بومی فراهم آورد. نگاهی به روند ورود سرمایه خارجی به چین در سیسال گذشته، به خوبی نشاندهنده این موضوع است:
در عین حال، بیشک، مهمترین مولفهی راهبرد چرخه بزرگ بینالمللی، توجه به صادرات برای تداوم رشد اقتصادی چین بوده است. این راهبرد، در عرض چند دهه، چین را به «کارخانه جهان» تبدیل کرد؛ به این نحو که تولیدکنندگان مستقر در چین در وهلهی اول مواد خام، قطعات و کالاهای واسطهای را وارد، در گام بعدی آنها را منتاژ و فرآوری و نهایتاً در گام آخر، محصول نهایی را به بازار کشورهای هدف صادر میکنند.
اما به تدریج، شرایط داخلی و بینالمللی به نحوی تغییر پیدا کرد که چین، تداوم اجرای راهبرد چرخه بزرگ بینالمللی را در راستای تداوم روند رشد اقتصادی خود مفید نمیدید. خلاصهای از این تحولات به شرح زیر هستند:
تحول محیط اقتصادی چین
توسعه طبقه متوسط
فراز و فرود غیرقابل پیشبینی حجم تقاضای جهانی برای صادرات چین
تشدید منازعات سیاسی در محیط بینالمللی
از سوی دیگر، بالا گرفتن رقابتهای راهبردی و تخاصمات فیمابین چین و آمریکا در سالهای اخیر-خصوصاً با تحمیل جنگ تعرفهای از سوی دولت ترامپ به چین-این نگرانی را در محافل سیاستگذاری و تصمیمگیری پکن برانگیخت که در صورت ائتلافسازی آمریکا با دیگر کشورهای جهان علیه چین و افزایش تعرفههای تجاری بر کالاهای وارداتی از چین و یا حتی تحریم اقتصاد آن کشور، ضربات سنگینی به اقتصاد چین وارد خواهد آمد. گسترش تعاملات نظامی، سیاسی و امنیتی آمریکا، ژاپن، هند و استرالیا در قالب اتحاد چهارجانبه و QUAD و برگزاری رزمایش سالانه مالابار در اقیانوس هند، نمودی از تلاشهای کاخسفید برای ایستادگی در برابر چینی است که به تدریج، بر آن شده تا در قامت یک قدرت بزرگ در عرصه بینالمللی نقشآفرینی کند.
بر این اساس، حالا که هم وابستگی بیش از حد بر صادرات به عنوان موتور محرک اقتصادی به نقطه ضعفی راهبردی برای چین تبدیل شده و هم ظرفیتهای داخلی برای گسترش تقاضا و خرید محصولات چینی بالا رفته، حزب کمونیست با معرفی راهبرد «چرخه دوگانه» گام نوینی برای پیشبرد توسعه اقتصادی مطابق با آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی و ظرفیتهای نوین داخلی در حوزه اقتصاد برداشته است.
چرخه دوگانه؛ مولفهها و اهداف
در این راستا، راهبرد معرفی شده از سوی آقای شی، ارتقای نوآوری در صنایع ملی، افزایش درآمدهای خانوار چینی، تقویت تقاضای داخلی و تشویق به مصرف بیشتر را هدف قرار میدهد تا بتواند با بهرهگیری توامان از ظرفیتهای اقتصادی در داخل و کاهش وابستگی به صادرات، آسیبپذیری نسبت به اجرای تحریمهای بینالمللی از سوی آمریکا را کاهش دهد. هرچند که روند کاهش وابستگی به صادرات از سالها قبلتر از معرفی راهبرد چرخه دوگانه آغاز شده بود:
مهمترین اولویتهای چین برای پیشبرد سیاستهای اقتصادی در دو چرخه داخلی و بینالمللی به شرح زیر خواهد بود:
- تثبیت جایگاه چین به عنوان کارخانهی جهان برای تولید خوشههای صنعتی و زنجیرههای تامین یکپارچه، کارآمد و مدرن، خصوصاً در حوزه فناوریهای پیشرفته و تولیدات با ارزش افزوده بالا.
- تقویت فناوریهای بومی و ارتقای ظرفیتهای نوآورانه در صنایع کلیدی کشور
- تخصیص سوبسید به تولیدکنندگان داخلی در راستای هدایت زنجیرهی عرضهی کالاهای تولیدی چین از بازارهای جهانی به بازار داخلی
- افزایش سرمایهگذاری زیرساختی در حوزههایی همچون خدمات روستایی، قطار شهری و حملونقل بینشهری، قطارهای پرسرعت، ۵G و انرژیهای پاک
- ارتقای توانمندیها و کاهش وابستگی به اقتصاد جهانی در حوزههای راهبردی همچون انرژی، فناوری و مواد غذایی
- ساخت عرصهای متوازن و مناسب برای کاهش دخالت دولت در مناسبات اقتصادی کلان و تضمین یکپارچگی نقشآفرینی بازار و دولت در تخصیص منابع
- تولید ثروت و بهبود رفاه عمومی، بسط و غنیسازی طبقه متوسط، بازتوزیع ثروت از طریق سیاستهای حمایتی، سوبسید، اصلاحات مرتبط با امنیت اجتماعی و کاهش مالیاتها
راهبرد چرخه دوگانه در سالهای آینده بیشک مدل چین برای پیشبرد توسعه اقتصادی مطابق با آخرین تحولات بینالمللی خواهد بود. قرار گرفتن این راهبرد به عنوان یکی از مولفههای اساسی چهاردهمین برنامه پنجساله توسعه اقتصادی و اجتماعی چین، خود بر اهمیت چرخه دوگانه در جهانبینی راهبردی نخبگان چینی دلالت دارد.