رویداد استراتژیک(6) برگزار گردید.
مشروح رویداد (6)
مقدمه:
پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام با همکاری اندیشکده مطالعات حاکمیت و روابط بین الملل ششمسن نشست رویداد استراتژیک با عنوان "استیضاح ترامپ و چالش حکمرانی انتخاباتی در ایالات متحده" را در محل پژوهشکده برگزار کردند. در این نشست که با حضور سه نفر از اساتید مدعو آقایان دکتر ناصر هادیان، دکتر فواد ایزدی و دکتر علیرضا کوهکن و با حضور شماری از محققین و کارشناسان و صاحبنظران برگزار شد، اساتید و کارشناسان به تبادل نظر در خصوص تحولات مرتبط با استیضاح ترامپ، فرایندهای بروکراتیک و حزبی و آثار و پیامدهای آن برای ایران پرداختند. اهم مباحث مطرح شده در این نشست در ادامه مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
1-آقای دکتر هادیان:
1-1-امکان و احتمال استیضاح ترامپ:
فرایند استیضاح ترامپ به دلیل نوع چینش نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه در کنگره به سمتی پیش می رود که در نهایت نمی توان شاهد موفقیت استیضاح کنندگان بود. اکثریت دموکرات در کنگره می توانند با دستیابی به اکثریت نسبی ساده موفق به تصویب این مصوبه در مجلس نمایندگان شوند. درمقابل به دلیل حضور اکثریت جمهوری خواه در مجلس سنا و الزام دستیابی به دو سوم آراء این مجلس، امکان استیضاح بسیار محدود خواهد بود.
1-2-وضعیت ترامپ و راهبرد ایران:
در این میان، به دلیل تضعیف موضع ترامپ در جایگاه ریاست جمهوری فضای تنفس جدیدی ایجاد خواهد شد که می تواند دست ایران را برای مقابله با تحریم ها باز گذارد. ترامپ می توانند از این وضعیت نهایت استفاده را ببرند. نمایش قدرت ایران در منطقه پس از اسقاط پهباد آمریکایی، توقف کشتی بریتانیایی و حمله حوثی ها به تاسیسات آرامکو در عربستان سعودی، درکنار تضعیف ترامپ در داخل، دولت آمریکا را به کوتاه آمدن از مواضع سرسختانه و تلاش برای دستیابی به توافقی جدید با ایران هدایت خواهد نمود.
2-آقای دکتر ایزدی:
2-1-هدف دموکرات ها از افزایش فشار بر سر قضیه اوکراین گِیت:
دکتر ایزدی با بیان اینکه دموکرات ها توانایی استیضاح ترامپ را خواهند داشت اشاره نمود که نمایندگان حزب دموکرات در کنگره به دنبال افزایش فشار در قضیه فشار بر دولت اوکراین و دخالت در فرایند انتخابات و دستیابی به مدارک بعدی برای استیضاح ترامپ خواند بود. ایشان با اشاره به روند استیضاح نیکسون و بیل کیلینتون این نکته را بیان کردند که در فرایند استیضاح این دو رئیس جمهور هم ابتدا مسائل کم اهمیت در مرکز ثقل توجهات قرار داشت، اما پس از طی فرایند افشاسازی و استماع آراء شهود، موارد و فسادهای دیگری هم اضافه شدند.لذا، در این قضیه، دموکرات ها به دنبال سنگین کردن پرونده ترامپ و دستیابی به سایر تخلفات او به ویژه در مباحث مالی و حقوقی هستند تا روند استیضاح او را هموار نمایند.
2-2-استیضاح ترامپ و آثار آن بر سیاست خارجی این کشور در قبال ایران:
درباب آثار استیضاح ترامپ باید به دو نکته اشاره کرد؛نخست اینکه در صورت ادامه روند استیضاح، این امکان وجود دارد که دولت ترامپ جهت به حاشیه بردن فرایند استیضاح، فشار بیشتری را بر ایران وارد کند و به فاز تهاجمی علیه ایران ورود کند. البته امکان به راه انداختن جنگ علیه ایران نزدیک به صفر است اما دولت ترامپ تلاش می کند تا نوعی اجماع جهانی را علیه ایران پدید بیاورد. دوم اینکه، تصمیم سازان سیاست خارجی در ایران نباید استیضاح ترامپ را برابر با لغو تحریم ها و توقف سیاست فشار حداکثری علیه ایران ارزیابی کنند. دولت آمریکا از تحریم به عنوان یک ابزار قدرتمند در کنار جنگ و دیپلماسی در سیاست خارجی خود به ویژه در منطقه غرب آسیا استفاده خواهد کرد و تغییر دولت تاثیری بر استفاده از این ابزارها برعلیه ایران نخواهد داشت.
2-3-مدیریت آمریکا، راهبرد خروج از وضع فعلی:
دکتر ایزدی در ادامه عنوان کردند که در شرایط فعلی پیگیری سیاست مدیریت آمریکا، کارآمد ترین سیاست در قبال سیاست فشار حداکثری این کشور خواهد بود. عدم خروج از برجام در کنار حفظ اهرم های منطقه ای قدرت ایران، این امکان را فراهم می کند که نوعی بازدارندگی پیچیده در برابر آمریکا ایجاد شود. حضور در برجام موجب تداوم حمایت اروپائی ها از ایران در حوزه دیپلماتیک خواهد شد و می تواند در برابر تلاش های آمریکا برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران مقاومت نماید.
3-آقای دکتر کوهکن:
3-1-احتمال استیضاح ترامپ در چارچوب بروکراسی کنگره:
آقای دکتر کوهکن عنوان داشتند که بروکراسی حاکم بر کنگره یعنی اعلام نظر نهایی نمایندگان سنا جهت استیضاح ترامپ، عامل اصلی پایین بودن احتمال استیضاح ترامپ خواهد یود. در قضیه تصویب پیشنویس بررسی فرایند استیضاح در مجلس نمایندگان برای نخستین بار تمامی اعضای دموکرات این مجلس به شروع فرایند بررسی استیضاح و تمامی اعضای جمهوری خواه مجلس نمایندگان به عدم بررسی آن در کنگره رای دادند. این مسئله نمود واقعی حمایت جمهوری خواهان از ترامپ است که حتی یک عضو از جمهوری خواهان هم به بررسی استیضاح او رای ندادند. این امر نشان دهنده امکان ناپذیر بودن به نتیجه رسیدن استیضاح ترامپ است.